Egy elfeledett kártyapakli

Le kell tudnom egy mondatot még a bejegyzés elején: Régen voltam itt, sűrű évek vannak mögöttem, de most megnyomtam az újraindító gombot.

A mai bejegyzésben az igazmondó pasziánszt mutatom be.

Akár ismerhetitek is ezt a kártyát, bár kevesen használják. A cigánykártya 42 lapos, kissé egyszerűsített változatáról van szó. Schmidtné dr. Holló Erzsébet Babonások, kártyavetők kézikönyve című szórakoztatás céljából írodott kiskönyvéhez tartozó lapokról van szó. A könyv először 1984.-ben jelent meg, nekem az 1988-as második kiadás van meg, borzasztó szétesett, de olvasható állapotban. Az egész összesen 133 oldal. Tartalomleírások ígérik a neten, hogy bemutatja az igazmondó pasziánszt, de a szomorú igazság az, hogy a szerző a könyv végén három oldalt szán a kártyára összesen. Az egész könyvre ez a felületesség jellemző, szóval az antikvárium polcáról csak akkor éri meg elvinni, ha a baráti társaságunkban ilyen programot szerveznénk, vagy csapatépíteni akarunk, és valami spirituálisra hajazó tréninget képzelnénk el. A szerzőről egyébként semmit nem tudni, talán jósnő volt. Több szórakoztató könyve jelent meg a jóslás témakörében, de 2005. óta nincs új könyve. Munkássága inkább bulvár és szórakoztató, legnépszerűbb könyve pedig a fentebb említett soványka kézikönyv.

Szóval 42 lap, és nagyon hajaz a cigánykártyára. A pakli maga egyszerű fényes, fehér kartonra nyomott képekből áll, eredetileg tarot nagyságú lapok. Az enyém már tenyérhez van vágva, és az idő vasfoga is látszik sárgaságán. Lássuk a pakli szerkezetét (saját rendszerezésem):

 Személyjelölők Időjelölők, fordulatok Anyagiak, történések Érzelmek
1. Szívkirálynő Biztos Gyarapodás Öröm
2. Szívkirály Rövidesen Veszteség Szerelem
3. Barna férfi 5 éven belül Pénz Féltékenység
4. Barna nő Hosszú távon Üzleti ügy Hűség
5. Szőke férfi Isten szeme Utazás Bánat
6. Szőke nő Halál Külföldi utazás Hamisság
7. Szülő Nagy sorsfordulat Ajándék Veszély
8. Gyerek Nagy szerencse Találkozás Pletyka, irigység
9. Pap Jó hír Házasság Földöntúli boldogság
10. Tolvaj Rossz hír Veszekedés Remény
11. Ellenség Betegség

Ez egy könnyítő felosztás, természetesen kirakásban a lapok hatnak egymásra. Így az ellenségből például lehet ellenségeskedés, vagy a veszélyt történésként is értelmezhetjük, nem csak érzetként, vagy a remény is lehet a várakozás hosszúságára utaló lap. A fent említett könyv semmilyen javaslatot nem tesz a lapok értelmezésére. Ennek negatívuma a sötétben tapogatozás, pozitívuma, hogy nem kell félnünk a rossz olvasattól, mert az nincs is. A cigánykártya alapjait esetleg lehet hasznosítani ennél a paklinál is, de vigyázzunk, nem minden lapnak van megfelelője.

Megfigyelhető, hogy a készítő keveset bízott a kreativitásra, a lapok egymásra gyakorolt hatására. Több lap ellentétpárjával vagy kiegészített változatával szerepel a pakliban. A cigánykártyával ellentétben az időhatározó lapok elválnak értelmezésben a többitől, és egyértelmű címeket kapnak. Csak kevés nehezen értelmezhető cím akad. Isten szemét vehetjük figyelmeztetésnek is, de másik oldalról ez a folytonosság szimbóluma. Számomra furcsa lap a földöntúli boldogság, ez neve alapján a túlvilági életet juttatja eszembe, azonban csak szimpla örömöt kifejező lapként is működik.

Alapvető különbségként jelenik meg az is, hogy a szívkirály és szívkirálynő mellett barna nő, barna férfi, illetve szőke nő, szőke férfi lapok kapnak helyet. Ezek a lapok a személyeket külső tulajdonságaik alapján nevezik meg. Az illusztráció alapján azonban azt vehetjük észre, hogy ezek a lapok egyértelműen etnikum alapján csoportosítják az embereket. 

Ezek után lássuk milyen kirakásokat javasol a könyv:

Az 1. modell egy szimpla 9 lapos kirakás. Annyi az izgalma, hogy a kiterített pakliból bal kézzel kell húzni. A kártyákat eztán jobbról balra kell olvasni, mintha könyv lenne. Ha valamire még kíváncsiak vagyunk a kirakással kapcsolatban, akkor még 3 lappal kiegészíthetjük. Péntekente ez a kirakás 13 lapos...

A 2. modell unalmas keddi napokra készült...3x7 kártyát teszünk egymás alá, majd az előző modellhez hasonlóan, könyvszerűen olvassuk.

A harmadik modell szerint társaságok számára az ideális, ha egyenként három lapot húznak, és a három lapból jön ki egy velős mondatnyi értelmezés. Persze erre is lehet tetszés szerint húzni még a pakliból.

A könyv pozitívuma, hogy egy-egy mondatban bíztat a játékra, és a saját kirakások kitalálására is. Ami nem annyira tetszik, hogy a szerző szemlélete szerint a kártya szavait balról jobbra összeolvasva, közben mondattá egészítve helyes összeolvasást kapnánk. Kezdőként kipróbálhatjuk ezt a gyakorlatot, de hamar látni fogjuk, hogy ez kevés, tényleg csak a szórakozás szintjén álló feladat.

Végezetül lássunk példát kirakásra, hogy feldobjam ezt az uncsi elemzést képekkel, és megnézzük milyen ez a kártyapakli valójában. Ma szerda van, és egyedül vagyok szóval egy szimpla kilenc laposat fogtok látni tőlem.

Illetve, még ne görgessetek lejjebb!!! Először is válasszátok ki a nektek szimpatikus kis paklit a három közül, azt amelyik a leginkább hív, amiről úgy érzed, neked fog üzenni.

20220525_183203.jpg

 

 

 

Ha ezzel meg vagy, akkor jöjjön az első jóslat, amelyiken az átlátszó kristályt láthatod:

20220525_183405.jpg

Sorsfordító találkozás vár rád, vagy már valószínűleg megtörtént a múltban, akár nő vagy, akár férfi. Ez valószínűleg szerelmi kapcsolat, amit az egyik fél (szigorú értelmezés szerint a férfi) komolyabban vesz egy kicsit. Öt éven belül nagyon viharossá válik a kettőtök kapcsolata, nagyon ragaszkodtok egymáshoz. Képbe kerül egy másik férfi is, aki miatt veszekedtek. Viszont ez nem jelenti a történetetek végét.

Itt a második jóslat, amelyiken egy tigrisszem mintájú kő látható, de ebből a szögből leginkább csak sötétbarna:

20220525_183627.jpg

Idillinek tűnő életedet, boldogságodat veszély fenyegeti. A szívkirálynő a kirakásban vagy téged jelöl, vagy a nőt, aki tönkre akar tenni. Rövidesen megjelenik az életedben egy nő, aki szendének látszik, de vigyázni kell vele, mert számító lesz és hamis. Irigyed lesz valamiért, és a közeledbe fog férkőzni, hogy megszerezze, amit eddig a sajátodnak hittél.

Ez meg itt a harmadik pakli, a márványszín kaviccsal:

20220525_183931.jpg

Üzletet fogsz kötni egy férfivel, neked ez sok pénzt fog jelenteni. Ez lehet egy új munkahely, vagy vállalkozás is. Hosszú távon ez az életmódod megváltozásával jár, állandóan utazni fogsz. Ez a családodnak nem tetszik majd, ellenségeskedést szít. Valami mindenképp véget fog érni, vagy a családoddal hidegültök el egymástól, vagy az új pénzszerzési lehetőséget hagyod veszni.

Mára ennyi voltam, remélem még találkozunk hasonló tartalmakkal. Köszönöm, hogy olvastatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritorama.blog.hu/api/trackback/id/tr2317840173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Spiritorama

Friss topikok

süti beállítások módosítása